Aktualności

12.12.2022

Kazimierz Dolny: klasztorne smaki


Z wielką przyjemnością zapraszając informujemy, że w niedzielę, 18 grudnia br. o godz. 10.10 na antenie TVP 1 - Jedynka - będzie emisja programu z cyklu „Klasztorne smaki” przygotowanego tym razem u nas czyli u Franciszkanów (OFM) w Kazimierzu Dolnym.

Program „Klasztorne smaki”, który pokazuje dziedzictwo kulturowe i kulinarne polskich klasztorów i jest realizowany na zlecenie Redakcji Programów Katolickich TVP SA prowadzi Remigiusz Rączka.

 

Warto zauważyć że jest to 50.ty odcinek tego cyklu, a więc jubileuszowy! Cieszymy się że w ten sposób zostaliśmy docenieni i wyróżnieni.

Remigiusz Rączka odwiedza klasztor Franciszkanów i Sanktuarium Zwiastowania NMP Matki Bożej Pani Kazimierskiej w Kazimierzu Dolnym, które jest nazywane "Polski Nazaret". Franciszkanie (wtedy jako Reformaci) zostali uroczyście sprowadzeni do Kazimierza 2 lutego 1628 roku i zainstalowani przy kościele, który był konsekrowany w 1591 r. a od 1600 r. posiadał bardzo cenny, Cudowny Obraz Matki Bożej Zwiastowania. Reformaci wkrótce rozpoczęli budowę klasztoru, którą ostatecznie zakończono w 1668 roku. Równolegle rozbudowano kościół, który stał się Sanktuarium Zwiastowania NMP. Zakonnicy prowadzą tu także przyklasztorny ogród i małą winnicę.

o. Franciszkiem, który przez długie lata pracował duszpastersko w Norwegii, znany kucharz śląski i kuchmistrz telewizyjny Remigiusz Rączka przygotuje łososia po królewsku, natomiast z o. Bernardem, gwardianem i kustoszem Sanktuarium, kluski z ziołami czyli pesto po polsku oraz zupę eucharystyczną. Potrawy te pochodzące z tradycji kulinarnej tutejszego klasztoru mogą być ozdobą stołu świątecznego podczas wieczerzy Wigilii i Świąt Bożego Narodzenia.

© CRT 2012